Beweegprogramma’s voor chronisch zieken

Bewegen is goed voor de gezondheid, zo ook bij een chronische ziekte. Echter kan het dan een belemmering zijn of heb je ondersteuning nodig door een zorgverlener. In dit artikel leggen wij je uit wat een beweegprogramma is en wat de vergoeding beweegprogramma vanuit de zorgverzekeraar is.

 

Wat is een beweegprogramma / beweegzorg

Een beweegprogramma betekent dat je vaak eenmaal per week onder begeleiding een uur gaat sporten. Dit gebeurt vaak onder toeziend oog van een fysiotherapeut welke jou bijstaat en uitleg geeft over de oefeningen die goed zijn voor jouw gezondheid en om je fitter te maken. Het doel hiervan is doordat je fitter blijft, je uiteindelijk gezonder bent en minder blessuregevoelig bent. De oefeningen houden vaak rekening met de beperkingen die je op dat moment bezit. Ze zijn er dan ook voor om de beperkingen te verminderen en ervoor te zorgen dat er geen achteruitgang is van de huidige situatie.

 

Voor wie zijn de beweegprogramma’s?

De beweegprogramma’s zijn op dit moment beschikbaar voor een zestal chronische aandoeningen:

  • COPD
  • Cardiale klachten / aandoeningen
  • Oncologie
  • Diabetes Mellitus type II
  • Osteoporose
  • Artrose

Per groep wordt er dan rekening gehouden met wat je kunt en kijken ze samen met jou naar een goed plan om ervoor zorg te dragen dat je fit bent en blijft. In sommige gevallen zie je vaak zelfs dat sommige mensen zelfs meer kunnen dan dat ze voorheen konden. Dit is ook exact waardoor deze trainingen zijn ontstaan als een soort van preventieve gezondheidszorg.

 

Vergoeding beweegprogramma

Vanuit de basisverzekering ontvangt u geen vergoeding voor het volgen van een beweegprogramma Vanuit de aanvullende zorgverzekering kan dit gedekt worden, wilt u de zorgverzekeraars bekijken? Dit kan door te starten met de zorgverzekering vergelijken  Komt de vergoeding beweegprogramma uit de aanvullende zorgverzekering, dan betaalt u geen eigen risico en geen eigen bijdrage voor het volgen van deze programma’s.