Eetgewoonten
De maaltijden vormen een sociaal gebeuren. Tegelijkertijd is het ook een moment dat je als ouder met opvoeden bezig bent. Door het goede voorbeeld te geven, zorg je ervoor dat je kind van gezonde voeding leert genieten.
De maaltijden vormen een sociaal gebeuren. Tegelijkertijd is het ook een moment dat je als ouder met opvoeden bezig bent. Door het goede voorbeeld te geven, zorg je ervoor dat je kind van gezonde voeding leert genieten.
Het is van jongs af aan al nuttig om met een gezond gewicht bezig te zijn. Want nu leg je de basis voor het gewicht en eetpatroon van je kind. Als je kind opgroeit met een gezond gewicht, dan is bewegen makkelijker. Ook kunnen kinderen zich lichamelijk goed ontwikkelen en is er minder kans op overgewicht op latere leeftijd.
Is jouw peuter/ kleuter licht ten opzichte van zijn lengte? Misschien maak je je daar wel eens zorgen over, bijvoorbeeld omdat je kind weinig eet. Je vraagt he wellicht af of je kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Meestal valt het mee. Je peuter heeft dan wel een laag gewicht, maar er hoeft niets aan de hand te zijn.
Er is pas sprake van ondergewicht als het gewicht van je kind fors lager is dan normaal voor kinderen van dezelfde leeftijd met dezelfde lengte
Steeds meer kinderen zijn al op steeds jongere leeftijd te zwaar. Misschien hoop je dat het overgewicht vanzelf overgaat in de groei. Dat is helaas niet zo. Soms ligt de verklaring in medische oorzaken of erfelijke aanleg, maar meestal komt het door ongezond enten en te weinig beweging. Om te voorkomen dat je kind te zwaar wordt, is het belangrijk om samen gezond te eten en veel te bewegen.
In onze voeding zitten in principe alle vitamines en minderalen die we nodig hebben. Wanneer je je kind gezond en gevarieerd laat eten, zal het de meeste vitamines voldoende binnenkrijgen. Een uitzondering daarop vormt vitamine D. Kinderen tot 4 jaar en kinderen met een getinte of donkere huid hebben wel extra vitamine D nodig.
Kinderen die alleen producten van planten eten hebben extra vitamine B12 nodig.
Heeft je kind een voedselallergie? Dan maakt het afweersysteem afvalstoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Deze eiwitten worden ook wel allergenen genoemd. Ze zorgen voor allergische reacties bij je kind.
In plaats van voedselallergie kan er ook sprake zijn van een voedselintolerantie. De klachten bij voedselallergie en voedselintolerantie lijken op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Voedselintolerantie heeft niet altijd iets te maken met het afweersysteem van je kind. Voorbeelden van stoffen die intolerantie kunnen veroorzaken zijn gluten en lactose.
Kinderen kunnen over voedselallergie heengroeien, meestal koemelk en kippenei. Andere allergieën zoals pinda’s en noten of vis en schaaldieren blijven vaak bestaan.
Wanneer je denkt dat je kind een voedselallergie heeft, dan is het raadzaam de huisarts of jeugdarts te bezoeken.