WSV BosGasthuis is een samenwerkingsverband van eerstelijnszorgverleners, welzijnsorganisaties en andere partners, dat zich richt op het bevorderen van goede zorg en het welzijn van ongeveer 17.000 inwoners in de wijk BosGasthuis in Leiden. Vanuit een multidisciplinaire aanpak wordt passende zorg geboden, afgestemd op de behoeften van de wijkbewoners.
Het WSV werkt vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en legt nadruk op preventie, leefstijlverbetering en ondersteuning van kwetsbare groepen, zoals ouderen, jongeren en mensen met chronische aandoeningen. Hierbij worden thema’s zoals gezonde leefstijl, gezondheidsvaardigheden, en het beweegapparaat behandeld.
De wijkmanager speelt een verbindende rol tussen zorgprofessionals, welzijnsorganisaties, de gemeente en andere partners. Er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd, zoals themalunches en netwerkavonden, om samenwerking te bevorderen, kennis te delen en afspraken te maken. Daarnaast stimuleert het WSV initiatieven zoals Welzijn op Recept, digitale netwerkzorg via VIPLive, en projecten gericht op valpreventie en leefstijlinterventies.
Door integrale samenwerking en een focus op preventieve zorg draagt het WSV BosGasthuis bij aan inwoners die langer gezond, vitaal en zelfstandig blijven wonen in hun eigen omgeving.
Ketenzorgprogramma’s
Binnen de huisartspraktijken van WSV BosGasthuis wordt al jaren gewerkt volgens de transmurale werkafspraken zoals vermeld in de Zorgapp ZHN. Ook in 2025 blijven we deze werkwijze voortzetten. De regio-organisatie Rijn en Duin speelt een cruciale rol bij het opstellen van regio-brede zorginhoudelijke afspraken voor specifieke patiëntengroepen, zoals kwetsbare ouderen en mensen met chronische aandoeningen. Vakinhoudelijke vragen kunnen dan ook direct worden gesteld aan het kwaliteitsteam van de regio-organisatie.
Om nieuwe werkafspraken en wijzigingen in bestaande ketenzorgprogramma’s goed te integreren en te borgen, organiseren we indien nodig WSV-bijeenkomsten in overleg en samenwerking met de regio-organisatie. Daarnaast wordt het mentale gezondheidsnetwerk ingeschakeld wanneer er onduidelijkheid bestaat over waar mentale vraagstukken het beste kunnen worden behandeld—of dat nu binnen de GGZ-zorg valt of eerder onder het sociaal domein.
Themalunches
Voor het bieden van passende zorg is het essentieel dat zorgprofessionals uit de eerstelijnszorg en het sociaal domein elkaar goed weten te vinden, structureel samenwerken en duidelijke werkafspraken maken. Om dit te bevorderen organiseert WSV BosGasthuis in 2025 vier themalunches. Tijdens deze lunches wordt, aan de hand van casuïstiek en het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, en waar mogelijk met de inzet van VIPLive Netwerkzorg, de kennis van zorg- en welzijnsprofessionals vergroot met als doel om integraal samen te werken.
De thema’s voor 2025 zijn:
– Gezonde leefstijl en gezondheidsvaardigheden
– Chronische aandoeningen
– Kwetsbare ouderen
– Het beweegapparaat
Deze themalunches worden inhoudelijk voorbereid door een multidisciplinaire groep zorg- en welzijnsprofessionals, zowel van binnen als buiten het WSV. Daarnaast wordt een kwaliteitsmedewerker van Rijn en Duin betrokken om te zorgen dat de meest actuele afspraken en informatie over het betreffende onderwerp worden geborgd.
Scholingen
Rijn en Duin organiseert vanuit de ©aliber Academie scholingen voor eerstelijns zorgverleners van wijksamenwerkingsverbanden aangesloten bij de regio organisatie Rijn en Duin. Caliber Academie houdt de deelnemers van WSV BosGasthuis op de hoogte van het scholingsaanbod. Ook zijn de scholingen zichtbaar in de Zorgapp ZHN. Naast het scholingsaanbod van Caliber Academie organiseert het WSV BosGasthuis naar wens en behoefte van de deelnemers trainingen en scholingen. Het doel hiervan is enerzijds de kennis en expertise van de eerstelijns zorgprofessionals te vergroten en anderzijds de multidisciplinaire samenwerking te versterken.Daar waar kan en mogelijk worden deze trainingen en scholingen gezamenlijk georganiseerd voor en door meerdere WSV’s in de Leidse regio.